Hodnocení založené na silných stránkách - o co jde?

Hodnocení založené na silných stránkách se zabývá kombinací toho, v čem jsou lidé dobří a toho, co je baví. Zaměřuje se na konkrétní oblasti, které motivují, přirozeně nadchnou a vzbuzují zájem u kandidátů.

Je to nová oblast hodnocení? Nejedná se o odlišný typ hodnocení– podporuje alternativní přístup k tomu, jak se může hodnocení použít a jak se může kandidátům poskytovat zpětná vazba.

Čím se toto hodnocení liší? Hodnocení založené na silných stránkách se zaměřuje na oblasti, ve kterých je člověk dobrý a zároveň ho baví. Tento přístup se od jiných přístupů liší tím, že zvažuje tyto aspekty schopnosti a motivace dohromady. Aby však bylo jasné, jde spíše o rozdíl ve stylu a využití hodnocení jako zásadní posun v tom, co nás zajímá: stále hovoříme o řešení problémů, zaměření se na zákazníka apod., ale chceme vědět, či danou osobu tyto věcí baví a zda je chce vykonávat.

Co o nás říkají naši klienti:

"Výsledky testů absolventů, kteří se ucházejí o místo v naší společnosti jsou vypovídající, poskytují nám jasnou představu a dávají daleko větší smysl, než známky ze školy." Thomas Buller-Hermann, Dortmund Energy and Waterworks

Jak cut-e podporuje hodnocení založené na silných stránkách

Společnost cut-e vytvořila příručku na vedení pohovorů (Interview Guide) konkrétně zaměřenou na silné stránky, kterou je třeba používat spolu s osobnostním dotazníkem shapes. V této příručce jsou uvedené otázky založené na silných stránkách, které může položit osoba, která vede pohovor. Odpovědi z dotazníku shapes se porovnají s profilem pravděpodobných silných stránek oproti těm silným stránkám, které jsou vyžadovány pro dosažení úspěchu v dané práci a následně se utvoří otázky pro pohovor, aby se validovali.

Pohovor se zpětnou vazbou zaměřenou na kandidáta - zaměstnance

Hodnocení založené na silných stránkách sleduje přirozenou motivaci a zájem pro konkrétní oblasti. Kandidáti jsou více zaangažovaní a z pohovoru mají pozitivní dojem, když se zdůrazňují jejích pozitivní stránky.

Hodnocení nabízí dodatečný přístup, který doplňuje hodnocení talentu

Organizace na vedoucích postech si v současné době osvojují kombinovaný přístup k hodnocení talentů, který využívá výhody přístupu založeného na silných stránkách, ale zároveň využívá i další přístupy a techniky. Dokážeme našim klientům nabídnout široké spektrum hodnocení a specifických příruček pro pohovory.

Článek: Chcete vědět více o hodnocení založeném na silných stránkách?

Howard Grosvenor, ředitel profesionálních služeb společnosti cut-e Velká Británie, nabízí bližší pohled na to, jak lze hodnocení založené na silných stránkách použít.

Vysvětluje, jak hodnocení založené na silných stránkách mění způsob, jakým hodnotíme, ale proč nemění zásadní charakter toho co hodnotíme.