Vítejte, pokud si chcete vyzkoušet a procvičit online assessment. Jste pozváni na assessment? Jste zvědaví, jaké je to projít testováním? Momentálně máme tři druhy testů, které si můžete vyzkoušet. (stránka pro vyzkoušení testů je prozatím k dispozici v anglickém jazyce)

Ať jste byli pozváni poprvé - či jste byli pozvaní na testování nebo do hodnotícího centra –, určitě máte nějaké otázky! Rozebrali jsme nejčastěji kladené otázky ze všech online hodnocení a požádali jsme naše odborníky, aby vám na ně odpověděli. V dalším textu najdete množství užitečných tipů a odpovědí.

5 otázek ohledně přípravy online hodnocení

Krom těchto 5 klíčových otázek najdete v textu níže uvedené často kladené otázky, abyste pochopili, jak fungují testy a co můžete udělat pro to, abyste byli co nejlépe připraveni na online testy a dotazníky.

Questions to ask yourself before free online Assessment

Klíčové fakty o online hodnocení

V dalším textu jsou uvedené shromážděné informace o tom, co přesně je online hodnocení, jak se vytváří, jaké typy testů existují a mnoho dalších informací.

Co je online hodnocení?

Online hodnocení je postup, kterým se mohou prostřednictvím internetu vyhodnocovat konkrétní schopnosti nebo vlastnosti. Takovéto hodnocení se nejčastěji používají při výběru zaměstnanců s cílem zjistit, na kolik je kandidát vhodný pro konkrétní pracovní místo.

Jak se vytváří online hodnocení?

Online hodnocení se skládá z několika testů nebo dotazníků, které má kandidát vyplnit. V závislosti od pozice, o které se ucházíte, se zjišťují schopnosti a vlastnosti. Online hodnocení se může skládat například z testů na paměť a koncentraci a i z testů týkajících se jazykových znalostí a může zahrnovat i osobnostní dotazník. Často si můžete zvolit pořadí, v jakém budete robit testy. Obvykle není potřebné vyplnit všechny testy naraz, mezi testy si většinou můžete dát přestávku.

Jak jsou strukturované jednotlivé testy?

Testy vyvinuté společností cut-e jsou vždy strukturované podle stejného schématu. Na začátku uvidíte krátký úvod s popisy cvičení v testech.  Potom nasleduje interaktivní sekvence, ve které Vám test podrobněji vysvětlí a předvede činnosti. Obvykle je potřeba vykonat specifické činnosti, aby bylo možné přejít k další části pokynů. Abychom se ujistili, že jste správně pochopili cvičení, žádáme Vás o vyplnění několika zkušebních cvičení.

Při těchto počátečních fázích vysvětlení testů není žádný časový limit, to znamená, že na práci se zkušebními cvičeními máte tolik času, kolik budete potřebovat, a po dokončení si můžete projet svojí práci.

Po příkladech se objeví poslední strana, na které budou shrnuty nejdůležitější body týkající se testu. Když spustíte skutečný test, často se nastaví časový limit. Jen co čas vyprší, test se automaticky ukončí. Osobnostní dotazníky zpravidla nemají časový limit.

Jaké typy testů existují?

Existuje několik různých testů, které  je možné rozdělit do následujících kategorií: Pokud je cílem testů zjistit schopnosti jako například koncentrace, logické závěry nebo porozumění textu, označujeme je jako výkonnostní testy. Vlastnosti jako ochota spolupracovat, ambice nebo citlivost se zjišťují pomocí osobnostních dotazníků; specifické odborné znalosti se zjišťují pomocí vědomostních testů.

Co se netestuje?

Při online hodnocení je těžké zjistit, do jaké míry jste ochotní pomáhat nebo nakolik jste přátelský. Tyto požadavky se proto většinou zjišťují rozhovory, funkčním hraním nebo skupinovými diskuzemi.

Proč se používá online hodnocení stále častěji?

Online hodnocení má v porovnaní s tradičními hodnoceními některé velmi jasné výhody: Po prvé, při online hodnocení není potřebný dozor. To znamená, že „vnitřní pocit“ nehraje při vykonávaní testu ani v průběhu hodnocení nijakou úlohu, takže online hodnocení jsou velmi objektivní. Po druhé, online hodnocení může s relativně vysokým stupněm přesnosti předvídat, nakolik je kandidát vhodný na konkrétní pozici.

Kromě uvedeného má online hodnocení ještě několik velmi praktických výhod:

• Uchazeč může vyplnit online hodnocení kdykoliv a odkudkoliv, například z domu. Takto se ušetří náklady na cestování a též je výhodné, že uchazeč může test vyplnit ve vlastním, jemu známém prostředía bez stresu.
  • Automatizované vyhodnocování výsledků šetří čas i peníze.
  • Z pohledu společnosti je relativně omezené množství potřebného času jednou z hlavních předností, protože do předběžného výběrového procesu je možné zahrnout velký počet kandidátů.

Často kladené otázky v online hodnocení

Jaký typ hardweru potřebujeme, jak se upokojím a jak se nejlépe připravím na online hodnocení? Tyto a mnohé další informace jsou popsané v této části.

Jaký typ počítače potřebujeme?

V podstatě můžete použít jakýkoliv počítač. Potřebujete jen přístup na internet a internetový prohlížeč (např. Internet Explorer nebo Mozilla Firefox). Nejlepší je používat některou z novějších verzí prohlížečů, protože velmi staré verze už nejsou podporované. Pro uskutečnění skutečného testu potřebujete FlashPlayer. Tento software často vyžadují stránky s hrami.

Pro optimální zobrazení online hodnocení doporučujeme, abyste nastavili rozlišení obrazovky nejméně na 1024 x 768 pixelů.

Potřebujeme nějaké pomůcky?

V podstatě nepotřebujete nic krom počítače s prohlížečem a připojením na internet. Jiné pomůcky nejsou v podstatě potřebné. Při některých zkouškách je však užitečné mít po ruce kalkulačku nebo tužku a papír. Některé cvičení se skládají například z různých kroků, u kterých si výsledky si možná budete chtít zaznamenat, abyste si nakonec zjednodušili hledání řešení. Jestli bude potřebný nějaký druh pomůcky či zda by tato pomůcka mohla být užitečná, budete o tom příslušným způsobem informováni v úvodu testu.

Požadují se nějaké specifické předcházející znalosti?

Nepotřebujete žádné speciální předcházející znalosti. Je však dobrý nápad obeznámit  se s online testy, dříve než se pustíte do online hodnocení.

Jak a kde si je mohu procvičit?

Procvičovat si je můžete na naší webové stránce: http:\\getstarted.cut-e.com, kde máte možnost zkusit si různé typické online testy a obeznámit se s používáním funkcí.

Jak mám potlačit nervozitu?

Pokud znervózníte, tak to z Vás automaticky neudělá nervózního člověka. To, že jste nervózní, souvisí se situací – v tomto případě s vykonáváním online hodnocení. Očekává se od Vás, že se předvedete, ale výkon by mohl být zle hodnocený. Herci popisují nervozitu, která se jich náhle zmocní před vystoupením, jako trému. A většina z nich se trémy v skutečnosti nechce zbavit úplně, neboť nervozita může mít i pozitivní vliv na jejich výkon. Především si připomeňte, že nervozita je úplně normální. Určité množství nervozity před testem má velmi pozitivní účinek: soustřeďuje pozornost a mobilizuje energii. Pravděpodobně se budete cítit trochu lépe, pokud budete vědět, co máte očekávat. Můžete si vyzkoušet různé testy na naší stránce: http:\\getstarted.cut-e.com

Mám zdravotní postižení. Co mám dělat?

Pro lidi se zdravotním postižením může být účast na online hodnocení velmi náročná. Pro lidí, kteří mají zrakovou nebo pohybovou poruchu nebo jakékoliv jiné zdravotní postižení, je rozhodně třeba speciální opatření, aby se zabezpečilo přesné a spravedlivé hodnocení všech kandidátů. V některých případech se mohou nevýhody překlenout pomocí technických pomůcek nebo správným nastavením. Lidé se zrakovým postižením mohou například použít funkci lupy na zvětšování zobrazení. Když se tato pomůcka aktivuje, plocha, na které se pohybujete s myší, se zvětší.

Pokud si nejste jistí, či se můžete zúčastnit online hodnocení, nejlepší možností je kontaktovat společnost, ve které se ucházíte o pracovní místo. Osoby se zdravotním postižením mají podle právních předpisů EU jednoznačné právo na ochranu a pomoc se strany zaměstnavatele. To platí i pro proces ucházení se o pracovní místo. Různé krajiny a regiony mají podobné nařízení.

Co bych měl/a vědět o vyplňování online hodnocení

Existuje nejvhodnější čas na organizaci online hodnocení, jak dlouho to bude trvat, a co mám dělat, pokud mě někdo vyruší? Na tyto a mnohé další otázky jsme pro vás našli odpovědi.

Kdy bychom měli dělat test?

Velkou výhodou online hodnocení je, že je můžete udělat, kdy budete chtít. Pokud jste noční typ, není důvod, proč byste nemohli udělat test v noci. Je však důležité, abyste se cítili dobře a byli čilí – nedělejte test, pokud jste přišli například domů z práce nebo ze školy a jste unavení nebo jste po namáhavém sportu.

Je ještě něco, na co bychom neměli zapomenout?

Ujistěte se, že vás při práci při testech nemá co vyrušit či rozptýlit. Když začnete vyplňovat skutečný test, nemůžete ho přerušit a pokračovat později – proto je důležité, abyste se ujistili, že budete mít klidnou atmosféru a dostatek času na práci s testem od začátku do konce. Ujistěte se, že jste vypnuli mobilní telefon, a oznamte své rodině nebo spolubydlícím, že Vás nemají vyrušovat, kým nedokončíte test.

Jak dlouho trvá online hodnocení?

Na tuto otázku neexistuje standardní odpověď, protože to závisí na požadavcích společnosti a pozice, o kterou se ucházíte. Většinou se nedělá více než 5 testů. Výzva k účasti na online hodnocení obvykle obsahuje informace o množství času, který budete potřebovat, abyste si ho na tento účel mohli zarezervovat.

Můžeme si udělat přestávku?

Jakmile začnete vyplňovat test, nemůžete ho přerušit. Jednotlivé testy většinou netrvají víc jak 15 minut. Ujistěte se, že v průběhu této doby Vás nebude nikdo a nic vyrušovat.

Pro mnoho pozic je potřeba více testů. Ale nemusíte je dělat všechny naráz. Na vyplnění všech potřebných testů máte obvykle několik dní. Množství času, které je potřebné pro vyplnění všech testů, se nesleduje, a nemá vliv na výsledky. Je však důležité zkontrolovat termín, který je uvedený ve zvacím e-mailu nebo na liště.

Co mám dělat, pokud se test náhle zablokuje?

Zřídkakdy mohou technické problémy způsobit náhle zablokování testu, například pokud  v průběhu vypracování testu spadne prohlížeč. Není to však katastrofa. Jednoduše se obrátíte na společnost, která vás vyzvala k vypracování online hodnocení, aby test odblokovala.

Jak můžete zjistit, že online hodnocení dělám jen já sám/sama?

V první řadě byste si měli být vědomí toho, že je nezákonné, aby někdo jiný vyplnil testy za Vás. A pokud by to vyšlo najevo, byli byste okamžitě vyloučeni z výběrového procesu.

Testování se často opakuje. To znamená, že pokud Vás po online hodnocení pozvou na pohovor, očekává se, že vyplníte opakovací modul z online hodnocení. A pokud jste podváděli při online hodnocení, v průběhu opakování testování to stejně vyjde najevo. Abychom to shrnuli: Opravdu se nevyplatí podvádět!

Kolik času mám na online hodnocení?

Na vyplnění všech testů máte několik dní a různé testy můžete udělat v různých dnech. Je však důležité kontrolovat termín je uvedený ve zvacím mailu nebo v liště.

Jednotlivé testy všeobecně podléhají časovému limitu. Výjimkou jsou osobnostní dotazníky, které zpravidla nemají časový limit. Nedělá se to proto, abychom zjistili, jak se dokážete vypořádat se stresovými situacemi, ale spíže z metodických důvodů. Pokud by neexistoval časový limit, všichni uchazeči by měli všechny odpovědi správně a všechny výsledky by byli stejné, takže  testování by bylo zbytečné. Je úplně normální, že kandidáti nedokážu odpovědět na všechny otázky ve stanoveném čase.

Jak rychle musím pracovat, aby sem prošla/prošla online hodnocení?

Snažte se odpovídat na otázky rychle, ale pozorně. Tak abyste něco nepřehlédli, neměli byste se snažit pracovat rychleji, než jste pracovali v škole nebo v průběhu studia. Stejně tak jako mají vliv nesprávné odpovědi, může mít také negativní vliv na celkové výsledky, jakékoliv přehlédnutí a ovlivnit celkový výsledek.

Hotovo! Co se stane po online hodnocení a co se bude dít dále?

Výborně, dokončili jste všechny úlohy. Ale co se bude dít dále, jak budou vyhodnocovány výsledky a co se stane s Vašimi údaji? Odpovědi na tyto a další otázky jsou uvedeny níže.

Co se stane po online hodnocení?

Po vyplnění všech testů můžete jedině čekat. Společnost, ve které se ucházíte o práci, Vás bude brzy kontaktovat, aby Vám dala zpětnou vazbu týkající se testů, a aby Vás informovala o dalším postupu. Pokud všechno šlo dobře, pravděpodobně Vás pozvou na pohovor.

Jak se vyhodnocuje online hodnocení?

Při výkonnostních testech obvykle přidělujeme body za každou správnou odpověď a strhneme body za každou nesprávnou odpověď. Na konci testu se body sečtou, tím se získá konečný výsledek.

Při osobnostních dotaznících se zachytávají vaše popisy sebe samého s ohledem na specifické oblasti Vaší osobnosti. Neexistují správné nebo nesprávné odpovědi. Jde spíše o to, či je Vaša osobnost vhodná na danou pozici a celkově pro společnost.

Dostanu zpětnou vazbu?

Každý z těchto testů obsahuje zprávu se zpětnou vazbou, ve které je uvedené přesné a srozumitelné vysvětlení výsledků. V ideálním případě Vám společnost, ve které se ucházíte o práci, tuto zprávu poskytne.

Co se stane s mými údaji?

Nejdůležitější je, že Vaše údaje zůstanou Vašimi údaji. Žádná společnost, ve které se ucházíte o práci, nesmí – bez Vašeho výslovného souhlasu – používat Vaše údaje na jakýkoliv jiný účel než pro výběrové řízení.

Všechny společnosti zachází s údaji odlišným způsobem. Pokud dostanete pozvání na online hodnocení, měli byste získat i nějaké informace o tom, jakým způsobem se bude zacházet s vašimi údaji. Případně se vždy můžete zeptat dané společnosti na jejich pravidla ohledně údajů a na to, co se s nimi bude dít.

Výsledky testů i některé osobní údaje jako jméno a mailová adresa se běžně uchovávají v databázi aspoň v průběhu trvání procesu ucházení se o pracovní místo. Tato databáze je obvykle na zabezpečených serverech a přístup do ní má jen omezený počet lidí v dané společnosti. Některé společnosti vymazávají údaje hned po ukončení procesu ucházení se o pracovní místo, některé je uschovávají ještě určitý čas po ukončení procesu. Společnost cut-e doporučuje, aby si společnosti nějaký čas ponechali výsledky testů a osobní údaje, poté by je měli odstranit. Údaje v našem systému se odstraňují zpravidla po 12 měsících. Krom toho pracujeme s externím profesionálním odborníkem v oblasti ochrany údajů, který průběžně kontroluje a sleduje naše databáze a servery z tohoto hlediska.

Samozřejmě, kdykoliv můžete požádat danou společnost, aby Vaše údaje vymazala.